Vácot is érinti a tervezett közútfejlesztési hullám
2020. december 28. 17:52

Vácot is érinti a tervezett közútfejlesztési hullám
Nyolcvankét milliárd forintból szeretne további hetvennégy közutat felújítani a kormány, ennek tervezése kezdődött meg december végén. Gyorsforgalmi, főúti, települési elkerülő, csomóponti és hídfejlesztések várhatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlése szerint. A fejlesztések egy részét Vácon valósítják meg.  

Tervezik az M2-es autópálya országhatárig nyúló folytatását Vác után. A városban kanyargó Duna fölé hídépítést terveznek. Egyébként az egész országban még Mohácsnál, illetve a Tisza szolnoki és szegedi szakaszán szeretnének hidat építeni.  

A pénzből 2021-ben 26 milliárd forintot használnak majd fel, ezzel a projektek alapos és szakszerű megtervezése jó ütemben tud haladni. A kivitelezésekhez szükséges pénzt később folyósítják, kormányhatározat után.  

 


Útfelújítás


Többek közt Debrecen, Jászberény, Kecskemét, Nagykanizsa, Veszprém és Zalaegerszeg térségében négysávosítják a főutakat. Elkerülőutakat terveznek több településre, autópályás és főúti csomópontok lesznek Balatonfürednél, Gödöllőnél, Kunszentmártonnál és Üllőnél. 

A közútfejlesztésekkel a nehézkesen megközelíthető települések kényelmes elérését szeretnék elérni, esetleges gazdasági felélénkülésre számítanak. Az úgynevezett Útprogram egy még 2016-ban indult fejlesztési sorozat, amelynek eddigi teljes keretösszege 3200 milliárd forint. A jelenlegi fejlesztési tervek további 3000 milliárd forintba kerülő, 1200 kilométernyi útfelújításról szólnak.  

M. A.

Forrás:mti