Tizenhat templom nyerhet új külsőt Pest megyében
2021. május 07. 10:43

Tizenhat templom nyerhet új külsőt Pest megyében

Teljes felújításon eshet át 16 Pest megyei templom a Miniszterelnökség közleménye szerint. A kormány 213 millió forinttal támogatja majd a beruházásokat, melyek során a megye északi részén lévő települések központi épületei szépülhetnek meg. 

 

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós szobi sajtótájékoztatón jelentette be a donációt, amely 213 millió forintot jelent majd az érintett 16 templomnak. Még húsvét előtt fogadták el a templomfelújítási programot. Ennek keretében 26 milliárd forintból újítanak fel 1400 templomot Magyarország területén, határon túl pedig további 400 templomnak jár a pénzből. 

Soltész elmondta azt is, hogy Pest megye északi részén a támogatásból 8 katolikus, 5 református és 2 evangélikus templom, valamint 1 zsidó felekezeti imaház újulhat meg pár éven belül. Kiemelte, hogy a rekonstrukciókat helyi vállalkozások végzik majd. 

 

 


A szobi templom

 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is részt vett a sajtótájékoztatón, és részletezte a korábbi pályázók listáját, akik most a támogatást kapják.  A 16 nyertes pályázó mögött élő közösségek vannak, ezeken a helyeken a közösségi élet színtere a templom, illetve az imaház - mondta el.  

A 213 millió forintból Bernecebaráti, Kóspallag, Rád, Vác, Szob, Vámosmikola, Kismaros, Kosd, Nagymaros, Perőcsény, Verőce és Csővár templomai újulhatnak meg Rétvári elmondása szerint. M.A. 

Forrás és fotó: MTI/ Mohai Balázs