Okosút lesz az M2-es gyorsforgalmiból
2021. május 14. 11:52

Okosút lesz az M2-es gyorsforgalmiból

Csúcstechnológiai eljárásokat használnak majd az M2-es gyorsforgalmi út felújítása során, a Pest megyei útvonal fővároshoz közeli szakaszára olyan eszközöket telepítenek, amelyekkel elkerülhetővé válnak a nagyobb dugók, nem mellesleg az aszfaltba építik a szükséges érzékelőket is.  

 

Dinamikus forgalomirányítási berendezések kerülnek ki az M2-es gyorsforgalmi út főváros közeli szakaszára. A dugók kialakulásának esélye csökkenhet ezáltal. A terv, hogy a Váctól északra eső szakaszt négy sávon építik majd ki Szlovákiáig. Hont–Parassapuszta térségében éri majd el az út az országhatárt, aztán becsatlakozik az R3 gyorsforgalmiba, és tovább lehet haladni Zólyomig.

Érzékelőket raknak az aszfaltba
 
 
A magyar fővároshoz közeli szakaszt gyakorlatilag okosútnak tervezik meg, modern technológiát alkalmaznak majd rajta. A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. közbeszerzést írt ki a dinamikus forgalomirányítás bevezetéséhez szükséges kiviteli tervek elkészítésére. Útépítési, vízépítési, forgalomtechnikai és egyéb kapcsolódó feladatok megtervezése a cél, valamint egy iránytóközpont kiépítése is.

Az ebben dolgozók valós időben értesülnek az adott útszakasz forgalmi állapotáról, így könnyebben és hatékonyabban avatkozhatnak be esetleges probléma esetén. Az autósokat nagy méretű kijelzők is segítik majd. Emellett a felújítás legérdekesebb része lesz, hogy az út aszfaltrétegébe telepítenek érzékelőket. Ezekkel mérik majd a forgalom sűrűségét, és a haladási sebességet ennek alapján tudják majd meghatározni valós időben.M. A. 
Forrás: budapestkornyeke.hu