Négy Pest megyei település a legmódosabbak között
2017. november 23. 12:28

Négy Pest megyei település a legmódosabbak között
A GfK piackutató idén is közzétette legrissebb elemzését a vásárlóerőről, amely szerint az országos viszonylathoz képest az 5000 főnél nagyobb települések közül az egy főre jutó vásárlőerő Pakson, Ürmön, Nagykovácsiban, Budaörsön és Solymárban a vlegnagyobb.
Az országban Budapesten a legmagasabb az egy főre jutó átlagos vásárlóerő, 7649 eurós értéke ugyan 23 százalékkal meghaladja az magyarországi átlagot, ám az európai átlagtól még mindig 45 százalékkal elmarad. Az ország 20 megyéjéből hét megyében rendelkezik a lakosság az országos átlag fölötti vásárlóerővel, ezek a főváros vonzáskörzetében, valamint az osztrák határvidéken találhatók.


Négy Pest megyei település a legmódosabbak között
Az országos átlaghoz viszonyítva négy Pest megyei település benne van az öt legmódosabb között: Üröm, Nagykovácsi, Budaörs és SolymárA leggazdagabb és a legszegényebb megye közötti különbség tovább mérséklődött annak köszönhetően, hogy a fővárosi index enyhe csökkenése idén is folytatódott, míg a sereghajtó Szabolcs-Szatmár-Beregé ezúttal is meghaladta az előző évit. Ez a tendencia általánosságban igaz a vásárlóerő szempontjából kettészakadt ország két felére is: a módosabb dunántúli megyék többségének vásárlóereje enyhén csökkent (kivétel Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye), míg a legszegényebb keleti megyék indexe jellemzően enyhén nőtt.


MTI/T.D.