Megújult a szentendrei Kmetty Múzeum
2019. január 03. 11:51

Megújult a szentendrei Kmetty Múzeum
Felújítva és újrarendezett állandó kiállítással nyílt meg a Kmetty János (1889-1975) festő, grafikus hagyatékát gondozó szentendrei múzeum.
Az örök kereső címet viselő új állandó tárlathoz érkezett meg egy külföldi magángyűjteményből egy év kölcsönre az Aranykor című, kivételes jelentőségű festmény. Sajtótájékoztatón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a múzeum terei önmagukért beszélnek és megmutatják, hogy az Emmi Kubinyi-programja keretében biztosított támogatás jó helyre került. 


Újrarendezett állandó kiállítással nyílt meg a Kmetty Múzeum
Újrarendezett állandó kiállítással nyílt meg a Kmetty Múzeum


Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester arra emlékeztetett, hogy a városban az elkötelezettség, a lelkesedés és a szakértelem is megvan ahhoz, hogy nagyszabású múzeumi intézményrendszert működtessen. Felidézte, hogy Szentendrén kilenc kiállító tér van, amelyekben 13 gyűjteményt mutatnak be. A múzeum most teljes egészében megújult. A rekonstrukció 58 millió forintba került, amelyből 33 millió forintot az Emmi, 18 millió forintot Szentendre biztosított, az FMC 7 millió forinttal járult hozzá. A rekonstrukció részeként teljes egészében megújult a tetőszerkezet, a homlokzat és a belső falrendszer, az elektromos rendszer kicserélése mellett korszerű klímaberendezéseket szereltek be és teljesen új világítási rendszert alakítottak ki.