Madárodúkat telepíthettek a váci óvodások
2021. február 26. 11:42

Madárodúkat telepíthettek a váci óvodások
A Zöld Dunakanyar Program keretében százötven madárodút osztottak szét Vácon és a környékbeli települések óvodáiban. A cél a szemléletformálás, a kicsik érzékenyítése és a madarak élőhelyeinek megóvása, javítása.  

Nemrégiben jöttek rá a szakemberek, hogy a korhadt fák több tíz éven át végzett módszeres eltávolítása az erdőkből nem a természet javát szolgálja, sokkal inkább árt az erdő immunrendszerének. Az odvas fák kialakulási ideje hosszú folyamat, amíg nem regenerálódik a természet, mesterséges odúkkal szolgálnak otthonnal a madarak számára.  

A Zöld Dunakanyar Program megalkotói is hasonló nézeteket vallanak. A váci és környékbeli óvodáknak 150 madárodút adományoztak, hogy az ovisok közreműködésével telepíthessék a fa dobozokat a madarak legnagyobb örömére. Nem lehet elég korán elkezdeni a szemléletformálást, nyilatkozta az átadás során Nagy István agrárminiszter.  Nagy István agrárminiszterElmondása szerint 52 óvoda vett részt a kezdeményezésben, ők kapták meg az Ipoly Erdő Zrt. által felajánlott fenyődeszkákból készült odúkat. Az eszközök elkészítésének megtervezésében a program szervezőinek a Magyar Madártani Egyesület segített. Négyféle odú van, többféle madár igényeit elégítik ezek ki. A gyerekek emellett élményszerű tanulásban részesülhetnek általuk.  

A Zöld Dunakanyar Program az odúk készítésével és kihelyezésével nem áll meg tevékenysége űzésében. Ősszel rovarhoteleket helyeznek majd ki több ponton, de önkormányzati segítséggel videósorozatot is készítenek majd a Dunakanyarról.  M. A.  

Forrás és fotó: mti/ Mohai Balázs