Felveszik a kesztyűt az illegális szemetelőkkel szemben
2021. január 15. 10:22

Felveszik a kesztyűt az illegális szemetelőkkel szemben
Vácrátóton állami támogatással számolják fel az illegális hulladéklerakókat. A ráfordított összeg eléri a hárommillió forintot.  

Rétvári Bence a térség KDNP-s országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón elmondta, hogy közel kétszáz köbméter szemetet szednek össze és szállítanak el ebből a pénzből. Vácrátóton ezzel még nem áll meg az illegális szemetelőkkel szembeni fellépés. 


A felszámolás kilenc illegális lerakót érint. Az önkormányzat vállalása, hogy a helyszínre a szemétszedést követően vadkamerákat helyeznek ki, hogy további szemétszigeteket senki ne építhessen oda újból. A szemetelőket új táblák is figyelmeztetik majd.  

 


Rétvári Bence


A kormány 2021-ben bekeményít az illegális hulladéklerakókat preferálókkal szemben. Vállalták, hogy 2030-ra Magyarország 90%-ban karbonsemleges lesz, és a környezetvédelmi akcióterv keretében a szeméttől is megtisztítják az országot. Ennek érdekében a hulladék begyűjtése mellett komolyabb szankciók is várhatók hulladék illegális elhelyezése esetén. 


A kormány összesen 13 milliárd forintból finanszírozza a lerakók felszámolását országszerte. Utak mentén, erdőkben, elhagyatott részeken lerakott szeméttől mentes országot szeretnének. Az önkormányzatok együttműködésére is számítanak ebben. M. A. 
Forrás és fotó: mti/Koszticsák Szilárd