Erdőrezervátum létesül a Pilisi Parkerdő területén
2021. április 23. 11:18

Erdőrezervátum létesül a Pilisi Parkerdő területén
Galgamácsa mellett erdőrezervátumot létesített a Pilisi Parkerdő. A természeti feltételek adottak a magas fokú biodiverzitáshoz, a parkerdő ezért fokozottan védett erdőrésszé nyilvánítja a területet, amelyen így emberi tevékenység nem lesz. A Pilisi parkerdőben számos más újdonsággal kedveskednek a kirándulni vágyóknak, így a rezervátum háborítatlanul maradhat.  

A Pilisi Parkerdő a Rózsakúti Üzemi Erdőrezervátumot hozta létre a Föld Napjára időzítve az eseményt. A terület erdészeti, természetvédelmi szempontból értékes táj. Fokozottan védetté nyilvánították, hogy senki ne háborgassa az itt létrejött ökoszisztémát.  

A terület egy húsz hektáros magterületből és egy azt övező védőzónából áll. A magterület háborítatlan marad, itt több mint 140 éves, változatos szerkezetű a faállomány található. Az erdő immunrendszerének kiemelten fontos holtfákból is rengeteg van, ahogy a Parkerdő munkatársai fogalmaznak: a biodiverzitás magas fokát elősegítő mikroélőhelyekben gazdag a rezervátum, az idősebb fákat fiatalabb faállományok övezik. 

 


Érintetlen erdőAz erdőrezervátum fokozottan védett erdőrész, ennek területén az erdei ökoszisztéma zavartalan működése és annak megfigyelése érdekében nincs emberi tevékenység. Magyarországon jelenleg 63 van belőle.  

A turistáknak is kedvez a Pilisi Parkerdő, rengeteg turisztikai szolgáltatással bővül a Pilis és a Visegrádi-hegység aktív turisztikai kínálata. Erdei utakat újítanak meg, amelyeken akár kerékpározni is lehet, valamint hegyikerékpárosok számára is jelölnek ki egy útvonalat, tele kihívásokat rejtő szakaszokkal. Hogy könnyen megközelíthető legyen a Pilis számos látványossága, parkolókat alakítanak ki. 
M.A.
Forrás: mti