Az összetartozást jelképezi a megyenap
2018. december 12. 09:03

Az összetartozást jelképezi a megyenap
Idén is átadták Pest megye Díszpolgára címet a Megyenapon. Szabó István, megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: az ünnepségnek múltja, történelme és jelentése van.
Szabó István felidézte, hogy 359 évvel ezelőtt kapott újra nevet és rangot a vármegye, erre emlékeznek december 4-én. Szavai szerint ez a közösség ünnepe, az összetartozás jelképe, hiszen Pest megye története itt él velünk és bennünk. Felidézte a megye meghatározó pillanatait, elsősorban a 19. századot: a Lánchíd építését, az Akadémia alapítását és a magyar ipar fejlesztését.

"Magyarnak lenni, a tett emberének lenni azt jelenti, hogy minden egyes nap megalkotjuk azokat a dolgokat, amik értékesek. A reformkor nagyszerű időszak volt, könnyebb volt akkor megérteni, hogy miért fontos az egymást segítő cselekvések sora, (...) minden fontos ügy egy nagyobb történetbe illeszkedett" - fogalmazott Szabó István. Hozzátette: a Megyenapot azért tartják meg minden évben, hogy azok miatt, akik minden egyes nap újra és újra megteremtik a magyarság közösségét.
 
Interjú keretében szintén hangsúlyozta a Megyenap hagyományának fontosságát, hiszen el kell ismerni azokat, akik küzdenek a közösségért. "Az elmúlt időszakban voltak mélypontok és fantasztikus sikerek, most pedig elindultunk a gyarapodás útján. Ezt a tendenciát kell folytani, akik pedig ezeket az értékeket képviselik, lehetővé kell tenni, hogy megmutassák magukat" - fogalmazott a megyei közgyűlés elnöke. Idén Pest megye közgyűlése díszpolgári címet Balczó András kimagasló sportolói eredményei és közéleti tevékenysége elismeréséül vehette át.